Kalorier – Detta ord som hemsöker så många människor, fick bland annat läskeindustrin att börja med det fräcka ordet Zero i sina produkter för att visa att: Här finns det minsann inga kalorier. Så drick på! Men stämmer verkligen det? Nja är svaret och vi skall ta oss en liten snabbtitt på hur det hela ligger till egentligen.
För ett par veckor sedan fick jag ett meddelande från min mor. Hon försöker passa vikten och har slagit om till att faktiskt läsa vad man stoppar i sig (något vi alla borde göra). En av hennes favoriter på energidryckesfronten (lightprodukter that is) är drickan Monster Absolute Zero (förut kallad Lo-carb), en dricka som per sitt namn indikerar att det inte skall finnas en enda kalori i den. Men om man tar sig en titt på näringsinnehållet så ser man att det inte riktigt stämmer. En hel burk med Monster Absolute Zero innehåller nämligen 15kcal (3kcal per 100ml) och det är inte precis noll. Men Monster är inte de enda som ”luras”, utan även nylanserade Red Bull Zero avrundar neråt i sin reklamkampanj för drickan. Tar man sig en titt på näringsinnehållet ser vi att det är 1,8 kcal per 100ml, inte det heller noll. Sista exemplet är från Coca-Cola Zero, som funnits ute i flera år. Återigen lovas det ”Zero Calories” men det är faktiskt 0,3 kcal per 100ml. Men där skulle jag nog kalla det försumbart.
Först och främst: Nej det är inga hiskeliga mängder kalorier de låtit vara kvar i burken, det handlar om väldigt små mängder och inget som bör rubba en hälsosam diet på något vis (så länge man inte hinkar i sig ett helt flak, men då har man nog andra problem). Problemet ligger snarare i att de kallar sina produkter för Zero, det bör därför inte finnas en enda kalori i burken för att det skall vara sant. Men gång på gång ser vi att det smyger sig in en och annan kalori.
Vart går då gränsen? Frågade jag mig själv. När går det från att vara en oskyldigt till ren och skär lögn? För att få reda på detta tog jag kontakt med livsmedelsverket för att reda ut det hela och fick detta till svar:
ENERGIFRI
Ett påstående om att ett livsmedel är energifritt, och varje annat påstående som kan antas ha samma innebörd för konsumenten, får endast göras om produkten inte innehåller mer än 4 kcal (17 kJ)/100 ml. För bordssötningsmedel gäller gränsen 0,4 kcal (1,7 kJ)/portion, med sötande egenskaper som motsvarar 6 g sackaros (cirka 1 tesked sackaros).
Så där har vi det, svart på vitt, det är okej med en viss mängd kcal i en produkt för att den fortfarande skall få kallas för ”energifri”.
När vi ändå är igång med citat från livsmedelsverket kan vi ta och slänga in hur lagstiftningen ser ut när det gäller produkter som går under titeln ”Energireducerad” (Coca-Cola Life)
ENERGIREDUCERAD
Ett påstående om att ett livsmedel är energireducerat, och varje annat påstående som kan antas ha samma innebörd för konsumenten, får endast göras om energivärdet är minskat med minst 30 % och om de egenskaper anges som gör att livsmedlets totala energivärde minskats.
Och Coca-Cola life har reducerat sitt energiinnehåll med 35% (Pressmeddelande, läs fotnot) så dom lägger sig i nederkanten av vad som är tillåtet per EU standard fast med lite marginal.
Så vad är nu kontentan av allt detta? Det är bevisligen inte noll kalorier i de populäraste drickorna som påstår just detta, borde vi känna oss lurade? Nja, skulle jag nog säga. Det är ganska fult att dom skriver gång på gång med stora bokstäver att det absolut inte finns några kalorier i deras dricka och värst är helt klart Monster som skriver ”Absolutley Zero. Absolutley Guaranteed!”. Men med det lagt åt sidan så går det inte att förneka att de kraftigt reducerat antalet kalorier i drickan. Där en Red Bull Zero innehåller 1,8 kcal per 100ml innehåller en vanlig Red Bull 46kcal per 100ml.
Så det är inte riktigt noll, bara nästan.
